Специалност "Хранителни технологии в бита и туризма"
За специалността
Хранителни технологии в бита и туризма
Хранителните технологии са отрасъл, който непрекъснато се разширява, развива и обновява. Производството на храни в съвременните условия е една от индустриите, които осигуряват високо ниво на заетост и има нужда от добре подготвени специалисти.
Защо да избера тази специалност?
Хранителни технологии в бита и туризма
Специалността „Хранителни технологии в бита и туризма“, подготвя специалисти, които успешно да се реализират като организатори или ръководители на малки фирми в системата на хранителната промишленост и туристическата индустрия; консултанти в областта на производството на храни и кулинарни изделия, с оглед на повишаване на тяхното хранително и екологично качество; консултанти в областта на здравословното и диетичното хранене.
Какви са изискванията за прием?
Кандидатства се с:
Тест по математика,
и/или Държавен зрелостен изпит по математика,
и/или Държавен зрелостен изпит по физика,
и/или Държавен зрелостен изпит по български език и литература.
и/или Държавен зрелостен изпит по география.
и/или Държавен зрелостен изпит по химия.
Какво ще уча?
СПЕЦИАЛНОСТ „ ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ В БИТА И ТУРИЗМА“
I семестър
- Висша математика – лекции – проф.дмн. Гани Стамов
- Физика – лекции – гл.ас. д-р Петър Хаджидобрев
- Информатика - лекции – проф.дмн. Гани Стамов
- Техническо документиране- лекции – доц. д-р Нели Рац
- Обща и неорганична химия – лекции – доц. д-р Сашко Ламбов
- Психология – лекции – доц. д-р Марина Николова
- Чужд език – ст.преп. д-р Снежана Консулова; ст.преп. д-р Наталия Димитрова, ст.преп. Николай Янков
- Физическа култура – ст.преп. Стефан Гиргинов
II семестър
- Приложна математика - проф.дмн. Гани Стамов
- Машинни елементи – проф. д-р Андреас Хараламбус
- Техническа механика - гл.ас. д-р Петър Хаджидобрев
- Аналитична химия – гл. ас. д-р Виолета Славова
- Органична химия - доц. д-р Сашко Ламбов
- Чужд език - ст.преп. д-р Снежана Консулова; ст.преп. д-р Наталия Димитрова, ст.преп. Николай Янков
- Физическа култура – ст.преп. Стефан Гиргинов
- Педагогика – доц. д-р Маргарита Тенева
III семестър
- Физикохимия и колоидна химия – гл. ас. д-р Виолета Славова
- Топлотехника – доц. д-р Койчо Атанасов
- Процеси и апарати в хранителните технологии I – проф.д-р Кънчо Коларов
- Технология на зърносъхранението и зърнопреработването – гл. ас. д-р Божидар Бозаджиев
- Приложна електротехника – доц. д-р Живко Даскалов
- Учебна практика - зърносъхранение и зърнопреработване – гл. ас. Елисавета Недялкова
- Физическа култура – ст.преп. Стефан Гиргинов
- Методика - ст.преп. д-р Снежана Консулова
- АВИТО – инж. Константин Райков
IV семестър
- Автоматизация на производството на храни за бита и туризма – доц.д-р Невен Кръстев
- Процеси и апарати в хранителните технологии II – проф.д-р Кънчо Коларов
- Технология на хляба и хлебните изделия за бита и туризма – проф.д-р Марианна Баева
- Биохимия - гл. ас. д-р Виолета Славова
- Технология на сладкарските изделия за бита и туризма – проф.д-р Марианна Баева
- Учебна практика – хлебопроизводство и сладкарство – гл. ас. Елисавета Недялкова
- Физическа култура – ст.преп. Стефан Гиргинов
- Хоспитиране – гл. ас. Веселина Чобанова
- Избираема педагогическа дисциплина – списък Iгл. ас. Пенка Драганова
V семестър
- Техническа безопастност. Екология. Трудово законодателство – проф. д-р Неделчо Неделчев
- Микробиология – доц. д-р Стефан Рибарски
- Технология на месодобива, птиците и рибата – проф.дтн. Димитър Кьосев
- Технология на млякото и млечните консерви за бита и туризма - проф.д-р Марианна Баева
- Основи на храненето - проф.д-р Марианна Баева
- Технология на кулинарната продукция в туристическите обекти за хранене - проф.д-р Марианна Баева
- Учебна практика – месодобив, млекопреработване и кулинарна технология – гл. ас. Елисавета Недялкова
- Физическа култура – ст.преп. Стефан Гиргинов
- Текуща педагогическа практика – гл. ас. Веселина Чобанова
- Избираема педагогическа дисциплина – списък IIгл. ас. Пенка Драганова
VI семестър
- Технология на месни, рибни и птичи продукти за бита и туризма - проф.дтн. Димитър Кьосев
- Технология на млечните продукти за бита и туризма - проф.д-р Марианна Баева
- Сензорен анализ на храни за бита и туризма - проф.д-р Марианна Баева
- Учебна практика – месни, рибни, птичи и млечни продукти – гл. ас. Елисавета Недялкова
- Икономика в хранително – вкусовата промишленост и туризма – доц. д-р Йордан Чобанов
- Преддипломна педагогическа практика - гл. ас. Веселина Чобанова
Допълнителни възможности за студентите от Колеж – Сливен:
Да придобият професионална квалификация “учител”;
Да се обучават паралелно по втора специалност;
Да се обучават в рамките на един семестър в TEI - Атина, Гърция и Университета в Марибор, Словения;
Да участват в стажантски програми в страната и в чужбина - САЩ, Великобритания, Испания;
Да провеждат учебни практики във фирмите на Пежо, Фолксваген, Мерцедес, Опел, Тойота, Ситроен;
Да продължат обучението си за придобиване на образователно-квалификационна степен “Магистър” и образователната и научна степен “Доктор”.
Да спортуват - туризъм, волейбол, баскетбол, тенис на маса, футбол и др.
Завършилите студенти се реализират като:
· Мениджъри, специалисти и организатори на малки фирми в системата на туристическата индустрия;
· Специалисти по месо, мляко и млечни продукт;, хляб и хлебни изделия в хранителната промишленост;
· Експерти по идентификация, категоризация и оценка на хранителните продукти в хранителната верига;
· Консултанти по научно-практическа, методична и контролна дейност в областта на производството на храни и кулинарни изделия;
· Учители в професионалните гимназии по учебни дисциплини в областта на хранителната промишленост и туризма.